Trainingen en cursussen
Vaardigheden
Processtukken schrijven: methoden en technieken
Stuur het rechterlijk oordeel met effectieve processtukken
Hoewel het schrijven van processtukken de kernactiviteit van de procesadvocaat is, zijn er nauwelijks beschouwingen of trainingen die inzicht bieden in de vraag hoe een processtuk optimaal wordt ingericht. Deze cursus beoogt in die leemte te voorzien. De methoden en technieken van het schrijven van processtukken worden in kaart gebracht en aan de hand van praktische oefeningen en een geanonimiseerd procesdossier inzichtelijk gemaakt. De cursus geeft aldus systematisch inzicht in de know how van het schrijven van processtukken waaraan ook de ervaren procesadvocaat tal van nuttige tips zal kunnen ontlenen.
Wat is de meest effectieve inrichting van het petitum van de dagvaarding? Wat bepaalt de optimale rangorde van de vorderingen? Hoe dienen de verschillende verweren en excepties in de conclusie van antwoord te worden gerangschikt? Wat zijn de tien technieken om ter comparitie (of na afloop daarvan) het nemen van een nadere akte of het overleggen van producties ‘af te dwingen’?
Deze vragen – en tal van andere – worden in deze cursus door een ervaren rechter uitvoerig behandeld. Hoewel de diverse voorbeelden en casuïstiek zijn ontleend aan het algemene Vermogensrecht, is de cursus niet gericht op kennisoverdracht (knowing that) maar op het verwerven van vaardigheden (knowing how). Aan het einde van de cursus worden de bevindingen samengevat op een lijst van honderd tips & tricks die op kantoor bij het schrijven van processtukken behulpzaam kunnen zijn.
Hoewel dit een thematische cursus betreft, zullen de diverse onderwerpen aan de hand van recente jurisprudentie inzichtelijk worden gemaakt. In zoverre betreft het dus tevens een actualiteitencursus.
Vonnis schrijven voor de advocatuur
In deze cursus wordt aan cursisten de technieken van het schrijven van een vonnis bijgebracht. Leer hoe de inrichting van de eigen processtukken het rechterlijk oordeel kunnen vormen en sturen!
Vrijwel elke advocaat denkt vanzelfsprekend vanuit de vraag hoe te reageren op de stellingen van de wederpartij.
In deze cursus wordt inzichtelijk gemaakt hoe de rechter het partijendebat verwerkt in een vonnis. Welke feiten dient de rechter te selecteren? Hoe komt hij tot zijn oordeel? In welke volgorde wordt de beoordeling inhoudelijk opgebouwd? Welke verweren gaan voor andere verweren? Als een advocaat inzicht heeft in de werkwijze van de rechter, kan hij daaraan – spiegelbeeldig – de instrumenten ontlenen om de eigen processtukken te verbeteren. Wie bijvoorbeeld, als schadevergoeding wordt gevorderd, recht heeft op een abstracte berekening van schade, behoeft de facturen niet over te leggen. Tal van dergelijke technieken die inspelen op de werkwijze van de rechter passeren de revue.
De cursus kent tevens een aantal praktische oefeningen en besteedt tevens aandacht aan een aantal procesrechtelijke complicaties die daarbij een rol spelen. Het verworven praktisch inzicht in de rechtsvinding door de eerstelijns feitenrechter maakt het mogelijk om zelf effectiever te procederen.